Η ιταλική κυβέρνηση προειδοποιεί πως η κρεατοφαγία απειλεί τη φύση και την υγεία. Τι περιμένουν στην Αθήνα;
«Γνωρίζουμε πια ότι η υπερβολική κρεατοφαγία επιβαρύνει την υγεία. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών και να τις αντικαταστήσουμε με φυτικές. Επίσης, η παραγωγή ζωικών πρωτεϊνών χρειάζεται εξαπλάσιο νερό από την παραγωγή ισόποσων φυτικών, και η εντατική κτηνοτροφία ελκύει το 20% των αερίων του θερμοκηπίου. Αν αυξήσουμε λοιπόν την κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών, θα βελτιώσουμε τη δημόσια υγεία, θα εξοικονομούμε νερό και θα παράγουμε λιγότερο CO2».
Αυτά δήλωσε ο νέος, ακομμάτιστος Ιταλός «Υπερυπουργός» Περιβάλλοντος κ. Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, ο οποίος είναι πανεπιστημιακός, φυσικός και στο ινστιτούτο Μαξ Πλανκ υπήρξε στενός συνεργάτης του Νομπελίστα φυσικού Κλάους φον Κλίτσινγκ.
O κ. Τσινγκολάνι συνέδεσε τη μείωση της κρεατοφαγίας με τον πρωτοποριακό ρόλο που επιθυμεί να παίξει η Ιταλία στην οικολογική μετάβαση, με τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική «από το αγρόκτημα στο πιρούνι» (F2F) αλλά και με τη σωστή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την Πανδημία.
Εντωμεταξύ, στην Αθήνα, η Κυβέρνηση δίνει μάχη να δοθεί ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας στον... γύροκαι επιδοτεί την κτηνοτροφία με διπλάσιες επιδοτήσεις από ότι τη φυτική παραγωγή, που έχει τριπλάσιο τζίρο!
Από τον Οκτώβριο του 2015 (!), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει τις κυβερνήσεις να πληροφορήσουν τους πολίτες «σχετικά με τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος». Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2021 ξεκινάει μια περίοδος πενήντα ημερών, στην οποία παραδοσιακά οι Έλληνες δεν τρώγαμε κρέας και γαλακτοκομικά. Η αποχή από τα ζωικά προϊόντα κάλυπτε παλιότερα πάνω από το μισό έτος.
H υπεύθυνη στάση τους ιταλικής κυβέρνησης ανοίγει ένα δρόμο. To ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα καλεί όλα τα άλλα κόμματα, την ελληνική κυβέρνηση, τους επιστημονικούς φορείς των υγειονομικών, τις φιλοζωικές οργανώσεις και ομοσπονδίες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, να αξιοποιήσουν την επικαιρότητα και να ενημερώσουν υπεύθυνα τους πολίτες για τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση ζωικών τροφίμων, στα ίδια τα ζώα φυσικά, αλλά και στη φύση, στο κλίμα και στη δημόσια υγεία.