22 Αυγούστου: ημέρα εξάντλησης των Φυσικών Πόρων της Γης για το 2020
Κάθε χρόνο, ο οργανισμός «Earth Overshoot Day» υπολογίζει ποια ημέρα του χρόνου ο τρόπος ζωής μας παύει να είναι βιώσιμος. Από πότε και μετά ζούμε «δανειζόμενοι» (ή, ακριβέστερα, κλέβοντας) τις πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε από τις επόμενες γενιές, από τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
Η τελευταία χρονιά που ζήσαμε με βιώσιμο τρόπο ήταν το 1970. Έκτοτε, η Ημέρα Εξάντλησης των Φυσικών Πόρων της Γης είναι όλο και νωρίτερα. Το 2019, στα τέλη Ιουλίου είχαμε ήδη εξαντλήσει τις πρώτες ύλες που «δικαιούμαστε» για ολόκληρο τον χρόνο, σύμφωνα με τη φυσική αναγέννηση των πόρων της Γης! Δανειστήκαμε δηλαδή πέντε ολόκληρους μήνες από τις επόμενες γενιές. Σε οικονομικούς όρους, αυτό σημαίνει πως το 2019 είχαμε «περιβαλλοντικό έλλειμμα» 40-45%, ενώ αθροιστικά το «περιβαλλοντικό χρέος» μας ξεπέρασε το… 1.250%! Σε περιβαλλοντικούς όρους, για να είναι βιώσιμος ο τρόπος ζωής μας θα χρειαζόταν η Γη να είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερη, ενώ έχουμε ήδη «δανειστεί» από τα παιδιά μας τους φυσικούς πόρους δεκατριών σχεδόν πλανητών!
Στον αναπτυγμένο κόσμο, στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. To 2019 η Ημέρα Εξάντλησης των Φυσικών Πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η 11η Μαΐου (η 19η Μαΐου για την Ελλάδα). Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία κ.λπ είναι πολύ πιο χρεοκοπημένες περιβαλλοντικά από ότι οι φτωχές χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Το 2020, η πανδημία βελτίωσε κάπως αυτή την κατάσταση. Φέτος εξαντλήσαμε τους φυσικούς πόρους της Γης μόλις σήμερα, στις 22 Αυγούστου! Χάρη στον κορωνοϊό, οι επόμενες γενιές κέρδισαν φυσικούς πόρους τρεισήμισι εβδομάδων. Ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε τέτοιο περιβαλλοντικό κέρδος σε μια χρονιά!
Παρόλα αυτά, ακόμα και με την επιβράδυνση της οικονομίας του 2020, ο τρόπος ζωής μας πολύ απέχει να είναι βιώσιμος. Στην πραγματικότητα συνεχίζουμε να ζούμε εις βάρος του πλανήτη, των επόμενων γενιών και των ζώων. Χρειαζόμαστε επειγόντως μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε, που τρεφόμαστε, που ψυχαγωγούμαστε, που πολιτευόμαστε, που μετακινούμαστε.
Στις αλλαγές αυτές συγκαταλέγεται οπωσδήποτε το πώς συμπεριφερόμαστε στα ζώα. Για να τραφούμε, σκοτώνουμε κάθε χρόνο εβδομήντα δισεκατομμύρια ζώα, χωρίς να υπολογίζουμε τα ψάρια και τα θαλασσινά. Πρόκειται για ηθική, οικολογική και διατροφική παραφροσύνη: Σε ίση έκταση εδάφους, η φυτική παραγωγή παράγει δεκαέξι φορές περισσότερες θερμίδες από ότι η ζωική παραγωγή. Εάν περιορίζαμε στο μισό την κατανάλωση κρέατος, θα εξοικονομούσαμε φυσικούς πόρους δεκαεπτά τουλάχιστο ημερών. Η φυτοφαγική μετάβαση είναι ο απλούστερος, αμεσότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος να κάνουμε καλό στα ζώα, στον Πλανήτη και στους ανθρώπους.
Αυτό το επιστημονικό μήνυμα το φέρνει στην πολιτική μόνο η Πολιτική Φιλοζωία, που εκπροσωπείται από είκοσι κόμματα παγκοσμίως, δεκατρία κόμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα από το Κόμμα για τα Ζώα. Ο οικολογικός μετασχηματισμός, η φυτοφαγική μετάβαση, η απελευθέρωση των ζώων είναι σύμφυτες διαδικασίες, που συναποτελούν τη μόνη σοβαρή πολιτική πρόταση, για τα ζώα, για τη φύση και για τους ανθρώπους. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιηθεί αυτή η σωτήρια προτεραιότητα, τόσο το καλύτερο για όλους μας.