Animalpolitics.gr

Οι Θέσεις μας

To καταστατικό μας (2024)

 
 
 

Καταστατικό του Κόμματος για τα Ζώα.
Τροποποίηση της 03.06.2024.

 

Άρθρο 1
 
Το «Κόμμα για τα Ζώα» - (ΚΓΤΖ) αποτελεί «Ομολογιακό Κόμμα» - (Testimonial Party) και ιδρύθηκε στην Ελλάδα το έτος 2021.

 
Άρθρο 2
Σκοποί.

1. Η αντιμετώπιση των ζώων ως συναισθανόμενων όντων με εγγενή αξία και η αποσύνδεσή τους από τις ανάγκες του ανθρώπου για τροφή, ένδυση, ψυχαγωγία, μεταφορές, μετακινήσεις και βιοϊατρικά πειράματα, με την περαιτέρω ανάπτυξη εφικτών εναλλακτικών.
2. Ο οικολογικός μετασχηματισμός της κοινωνίας, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την απελευθέρωση των ζώων, την προστασία της βιοποικιλότητας, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την προώθηση των βιώσιμων τρόπων διαβίωσης και των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.
3. Η Φυτοφαγική Μετάβαση, αφού επικοινωνηθεί στους πολίτες η αναγκαιότητα και τα οφέλη της.

 
Άρθρο 3
Τρόποι δράσης.

Προκειμένου να πετύχει την επίτευξη των σκοπών του, το Κόμμα για τα Ζώα :
1. Συντάσσει πολιτικό πρόγραμμα, λαμβάνει τις σχετικές πολιτικές αποφάσεις για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και διεκδικεί την εφαρμογή τους με κάθε νόμιμο μέσο.
2. Συμμετέχει σε διεθνή δίκτυα, υπερεθνικές συλλογικότητες και φορείς φιλοζωικού/οικολογικού χαρακτήρα, που ενστερνίζονται και υπηρετούν ανάλογους σκοπούς με τους δικούς του, ιδιαίτερα με όσα από αυτά εκπροσωπούνται στο εθνικό ή/και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

 
Άρθρο 4
Μέλη.

1. Μέλος του κόμματος δύναται να εγγραφεί οποιοσδήποτε πολίτης που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα αν διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα ή είναι Έλληνας της διασποράς, ή και μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας αλλά διαφορετικής υπηκοότητας.
2. Τα μέλη του κόμματος δεν δύνανται να ανήκουν και σε άλλους πολιτικούς φορείς.

 
Άρθρο 5
Ιδρυτικά μέλη.

Τα ιδρυτικά μέλη του Κόμματος που εξακολουθούν να παραμένουν μέλη του, Χριστίνα Παπή και Μαρία-Αστραδενή Σκούρτα, έχουν δικαίωμα συμμετοχής και λόγου στις διαδικασίες των οργάνων του καθώς και ψήφου στις εσωτερικές αρχαιρεσίες εφόσον δεν αποχωρήσουν από το Κόμμα.

 
Άρθρο 6
Υποστήριξη των θέσεων του κόμματος.

Όλα τα μέλη του κόμματος οφείλουν να υποστηρίζουν τις αρχές και τις θέσεις του κόμματος στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ιδιαίτερα όσα κατέχουν δημόσιο αξίωμα, αιρετού ή μη, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

 
Άρθρο 7
Κωλύματα συμμετοχής στο κόμμα.

1Στο κόμμα δεν γίνονται δεκτοί όσοι και όσες στηρίζουν έμπρακτα ή λεκτικά διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.
2. Ο σπισισμός, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, ο σεξισμός και η ομοφοβία είναι ασύμβατα με την ιδιότητα του μέλους του κόμματος.
3. Στο κόμμα δεν γίνονται δεκτοί όσοι και όσες βιοπορίζονται από τη θανάτωση ζώων ή από την εκμετάλλευση του κρέατος, του γάλακτος, του δέρματος ζώων ή από την πώληση, τη μεταφορά, την έκθεση ζώντων ζώων, ή όσοι και όσες κυνηγούν, θανατώνουν ή κακοποιούν τα ζώα, για οποιονδήποτε λόγο.
4. Η συμμετοχή στα όργανα του κόμματος και η υποψηφιότητα κομματικών μελών σε αυτοδιοικητικές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές, προϋποθέτουν την έμπρακτη και δημόσια υποστήριξη της φυτοφαγίας, η οποία αποτελεί κεντρικό πολιτικό στόχο του κόμματος.

 
Άρθρο 8
Έγκριση και Διαγραφή μέλους του κόμματος.

1. Η εγγραφή νέου μέλους του κόμματος προϋποθέτει την αποδοχή των αρχών, των θέσεων και του Καταστατικού από μέρους του υποψήφιου, μέσω της συμπλήρωσης της σχετικής φόρμας εγγραφής. Η αποδοχή των νέων μελών προϋποθέτει τη θετική γνώμη της πλειοψηφίας των 2/3 των μελών της Διοικούσας Επιτροπής. Η εγγραφή νέου μέλους συνεπάγεται την καταβολή ετήσιας συνδρομής.
2. Τα μέλη διαγράφονται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών της Διοικούσας Επιτροπής στις εξής περιπτώσεις :
α) Θανάτου.
β) Υποβολής έγγραφης αίτησης διαγραφής.
γ) Τεκμηριωμένης δράσης αντίθετης στις αρχές και στις θέσεις του κόμματος και των προσωρινών καταστατικών ρυθμίσεων της παρούσης. Για την περίπτωση (γ), το μέλος διαγράφεται σε συνέχεια κλήσης γραπτής απολογίας τουλάχιστον επτά (7) ημέρες πριν από την συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής που θα κρίνει την περίπτωση του.

 
Άρθρο 9
Χρηματοδότηση.

Πόροι του Κόμματος είναι ενδεικτικά :
1. Οι συνδρομές των μελών, τακτικές και έκτακτες.
2. Οι δωρεές, χορηγίες, κληρονομίες, κληροδοσίες, οι οποίες γίνονται αποδεκτές με σχετική απόφαση του Πανελλαδικού Οργάνου του κόμματος. Κληρονομίες που καταλείπονται στο Κόμμα γίνονται πάντα αποδεκτές με το ευεργέτημα της απογραφής. Αν δωρεά προσφέρεται για ορισμένο σκοπό δεν μπορεί να διατεθεί για άλλον, εκτός αν αυτός κατέστη ανέφικτος, με απόφαση του Πανελλαδικού οργάνου του κόμματος.
3. Οι χορηγίες, επιχορηγήσεις και παροχές από το Κράτος, Οργανισμούς και άλλες Αρχές.
4. Τα εισοδήματα που προέρχονται από την περιουσία του Κόμματος, που τυχόν αποκτήσει, οι τόκοι, οι πρόσοδοι των κεφαλαίων του, τα μισθώματα και γενικά τα εισοδήματα από αξιοποίηση της περιουσίας του.
5. Οποιαδήποτε άλλη πρόσοδο εγκρίνει το Πανελλαδικό Όργανο και προέρχεται από νόμιμη αιτία. Η τυχόν περιουσία του Κόμματος πρέπει να διατίθεται μόνο για τους σκοπούς που προβλέπονται από το παρόν Καταστατικό.

 
Άρθρο 10
Τοπικές οργανώσεις/συλλογικότητες.

1. Τα μέλη του κόμματος μπορούν να συγκροτούν οργανώσεις/συλλογικότητες, σε τοπικό επίπεδο, σχετικές με την γεωγραφική τους κατανομή.
2. Οι οργανώσεις/συλλογικότητες συγκροτούνται βάσει της ελεύθερης βούλησης των μελών.
3. Η δημιουργία και η δομή της κάθε οργάνωσης/συλλογικότητας εγκρίνεται από το Πανελλαδικό αφού ενημερωθεί σχετικά η Διοικούσα Επιτροπή.

 
Άρθρο 11
Θεματικές ομάδες.

1. Τα μέλη του κόμματος μπορούν να συγκροτήσουν θεματικές ομάδες σύμφωνα με τα ειδικά τους ενδιαφέροντα. Οι θεματικές ομάδες συγκροτούνται και λειτουργούν με ευθύνη του Πανελλαδικού. Στις θεματικές ομάδες του κόμματος μπορούν να συμμετέχουν και μέλη φιλοζωικών συλλόγων, ή οργανώσεων, ή ομάδων, με σκοπούς παρόμοιους με τους σκοπούς του Κόμματος για τα Ζώα.
2. Η θεματική ομάδα δεν μπορεί να δημοσιοποιεί αποφάσεις που δεν έχουν εγκριθεί από το πανελλαδικό ή το Συνέδριο.

 
Άρθρο 12
Συνέδριο του κόμματος.

1. Συνέδριο συγκαλείται από το Πανελλαδικό του κόμματος. Οι αποφάσεις του δεν μπορούν να τροποποιηθούν ή να ακυρωθούν παρά μόνο από άλλο μεταγενέστερο Συνέδριο.
2. Δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στο Συνέδριο έχουν τα μέλη που είναι ταμειακώς ενήμερα.
3.Συνέδριο διεξάγεται τουλάχιστον μία φορά ετησίως.
4. Η Ημερήσια Διάταξη του Συνεδρίου αφορά ενδεικτικά :
α) Την εκλογή των μελών του Πανελλαδικού του κόμματος.
β) Την παρουσίαση του Προγράμματος και/ή της Πολιτικής Απόφασης του κόμματος.
5. Η ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου συντάσσεται από την Διοικούσα Επιτροπή ή από το Πανελλαδικό ή από το ίδιο το Συνέδριο.

 
Άρθρο 13
Εσωκομματικό Δημοψήφισμα.

1. Το εσωκομματικό Δημοψήφισμα αποτελεί ψηφοφορία μέσω συστήματος ομαδικής βιντεοκλήσης ή συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ή με φυσική παρουσία, στην οποία συμμετέχουν τα μέλη του κόμματος που είναι ταμειακώς ενήμερα.
2. Εσωκομματικό Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από την Διοικούσα Επιτροπή με σύμφωνη γνώμη του Πανελλαδικού Οργάνου του κόμματος.

 
Άρθρο 14
Όργανα του κόμματος.
 
Α. Διοικούσα Επιτροπή.

1. Η Διοικούσα Επιτροπή λειτουργεί ως Σώμα και συγκροτείται από 6 τακτικά μέλη του Πανελλαδικού και δύο αναπληρωματικά.
2. Εκλέγεται από το Πανελλαδικό αμέσως μετά την εκλογή του από το Συνέδριο και έχει 3ετή θητεία.
3. Μετά την εκλογή της συγκροτείται σε σώμα και ορίζει μεταξύ των μελών του έναν Συντονιστή, δύο Εκπροσώπους Τύπου, έναν Γραμματέα και έναν Ταμία.
4. Η Διοικούσα Επιτροπή συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα και τουλάχιστον τριάντα φορές ετησίως.
5. Οι αρμοδιότητες της Διοικούσας Επιτροπής είναι οι εξής :
α) Η εκπροσώπηση του κόμματος, νομική και μη, από κάθε άποψη και σε όλες τις δραστηριότητες του.
β) Η παροχή εξουσιοδότησης σε ένα εκ των μελών της, για τη δικαστική ή την εξώδικη εκπροσώπηση του Κόμματος. Εν συνεχεία, το εξουσιοδοτηθέν μέλος παρέχει με τη σειρά του εξουσιοδότηση στον Δικηγόρο που θα χειριστεί την υπόθεση δικαστικώς ή εξωδίκως.
γ) Η διασφάλιση της καθημερινής λειτουργίας του κόμματος.
δ) Η έκδοση δελτίων τύπου, η οργάνωση των κεντρικών εκδηλώσεων και η παρουσία το κόμματος σε κεντρικά πολιτικά γεγονότα.
ε) Η παρακολούθηση της δράσης των συλλογικοτήτων και ο συντονισμός της λειτουργίας τους.
στ) Η συμμετοχή του αυτοδικαίως με δικαίωμα λόγου και ψήφου στo Πανελλαδικό και σε όλες τις οργανώσεις/συλλογικότητες του κόμματος.
ζ) Η σύγκληση έκτακτων συνεδριάσεων του Πανελλαδικού.
η) Η συγκρότηση και παύση, κατά την κρίση του, των πάσης φύσεως επιτροπών του κόμματος.
 
Β. Πανελλαδικό.

1. Το Πανελλαδικό συγκροτείται από είκοσι τακτικά και τέσσερα αναπληρωματικά μέλη.
2. Το Πανελλαδικό εκλέγεται από τα μέλη του Συνεδρίου, με ενιαία λίστα υποψηφίων.
3. Η θητεία του Πανελλαδικού είναι 3ετής.
4.Το Πανελλαδικό συνεδριάζει τουλάχιστον έξι φορές ετησίως. Κατά τη διάρκεια της εκάστοτε συνεδρίασης αποφασίζει για την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης.
5. Οι αρμοδιότητες του Πανελλαδικού είναι οι εξής:
α) Λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για την πορεία του κόμματος στο πνεύμα της επίτευξης των πολιτικών του στόχων.
β) Καθορίζει την πολιτική τοποθέτηση του κόμματος σε επίκαιρα ζητήματα.
γ) Αξιολογεί την πολιτική δράση της Διοικούσας Επιτροπής καθώς και την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος ή και της Πολιτικής Απόφασης του κόμματος.
δ) Εγκρίνει την υποψηφιότητα των μελών του κόμματος στις αυτοδιοικητικές, στις βουλευτικές και στις ευρωπαϊκές εκλογές.
ε) Αποφασίζει για την έδρα του κόμματος και για κάθε τυχόν αλλαγή της.
Για τη λειτουργία του Πανελλαδικού - σύγκληση συνεδριάσεων, καθορισμός ημερήσιας διάταξης, ομαλή διεξαγωγή συνεδρίασης και δημοσίευση πρακτικών - υπεύθυνη είναι η Διοικούσα Επιτροπή.

 
Άρθρο 15
Απαρτία.

1. Το Πανελλαδικό και η Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος βρίσκονται σε απαρτία εφόσον είναι παρόν το 50%+1 των μελών τους.
2. Η απαρτία δεν ισχύει στην περίπτωση του Συνεδρίου.
3. Σε περίπτωση απουσίας ενός τακτικού μέλους του Πανελλαδικού ή και της Διοικούσας Επιτροπής για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, το πρώτο αναπληρωματικό μέλος το αντικαθιστά μόνιμα ως τακτικό.

 
Άρθρο 16
Επιτροπή Δεοντολογίας.

1. Η Επιτροπή Δεοντολογίας ορίζεται από την Διοικούσα Επιτροπή και στοχεύει στην τήρηση των ιδεολογικών αρχών του κόμματος.
2. Οι προτάσεις της Επιτροπής εξετάζονται από την Διοικούσα Επιτροπή, η οποία παίρνει και τις τελικές αποφάσεις.

 
Άρθρο 17
Ηλεκτρονική ψηφοφορία.

1. Τα μέλη του κόμματος μπορούν να συμμετάσχουν σε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες μέσω του διαδικτύου ή κινητής τηλεφωνίας, ή εφαρμογής ή ιστοσελίδας, που δύναται να θέσει το κόμμα στη διάθεση τους.
2. Η εφαρμογή, ή η ιστοσελίδα διασφαλίζει το αδιάβλητο της ψηφοφορίας, με την παροχή ειδικού κωδικού για κάθε μέλος του κόμματος που είναι χρήστης της εφαρμογής.
3. Τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες τις οργανώνει και τις ελέγχει, ως προς την υλοποίηση τους, η Διοικούσα Επιτροπή.
4. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δύναται να χρησιμοποιηθεί για την εκλογή της Διοικούσας Επιτροπής και του Πανελλαδικού, καθώς και για την έγκριση του Προγράμματος του κόμματος.

 
Άρθρο 18
To Πολιτικό Πρόγραμμα του κόμματος.

1. Το Συνέδριο μπορεί να προτείνει το Πολιτικό Πρόγραμμα του κόμματος. Η διάρκεια ισχύος του αποφασίζεται από το Συνέδριο.
2. Στο Πολιτικό Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται οι πολιτικές προτεραιότητες του κόμματος και η διάρκεια ισχύος τους.
3. Το Πολιτικό Πρόγραμμα συντάσσεται έτσι ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί η πορεία της υλοποίησής του. Συμπεριλαμβάνει μετρήσιμους και σαφείς στόχους.
4. Η λειτουργία όλων των οργάνων και των οργανώσεων/συλλογικοτήτων του κόμματος στοχεύει στην καλύτερη δυνατή υλοποίηση του Πολιτικού Προγράμματος.
5. Πολιτικά υπεύθυνοι για την υλοποίηση του Πολιτικού Προγράμματος είναι η Διοικούσα Επιτροπή και το Πανελλαδικό.

 
Άρθρο 19
Συμμετοχή στις Εκλογές.

1. Το Πανελλαδικό εισηγείται στο Συνέδριο τη συμμετοχή ή μη του κόμματος σε αυτοδιοικητικές, Εθνικές ή και Ευρωπαϊκές εκλογές.
2. Το Πανελλαδικό αποφασίζει εάν η εισήγηση για συμμετοχή ή μη σε εκλογές θα εγκριθεί από το Συνέδριο ή θα διεξαχθεί Εσωκομματικό Δημοψήφισμα.
3. Τα μέλη των οργανώσεων/συλλογικοτήτων της εκάστοτε γεωγραφικής ενότητας - Δήμου, Περιφέρειας, Εκλογικής Περιφέρειας κ.ο.κ - προτείνουν λίστα υποψηφίων και σειρά προτίμησης.
4. Η τελική λίστα υποψηφίων στις εκλογές, εγκρίνεται από την Διοικούσα Επιτροπή.
5. Σε περίπτωση απόφασης μη συμμετοχής του Κόμματος σε εκλογές, το Πανελλαδικό μπορεί να εγκρίνει τη συμμετοχή μελών του κόμματος σε ψηφοδέλτια άλλων πολιτικών φορέων ή Περιφερειακών ή και Δημοτικών παρατάξεων με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του.

 
Άρθρο 20
Συνεργασία, συγχώνευση με άλλο κόμμα και διάλυση του κόμματος.

Το κόμμα μπορεί να συνάψει συνεργασία με άλλο κόμμα ή να συγχωνευτεί με αυτό ή να διαλυθεί, εάν αυτό αποφασιστεί με εσωκομματικό δημοψήφισμα από τα 2/3 των ταμειακά ενήμερων μελών του.

Άρθρο 21
Δεξαμενή σκέψης.

1. Τα μέλη του κόμματος μπορούν να συγκροτήσουν μία ομάδα/δεξαμενή σκέψης (think tank), με σκοπό την επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων του.
2. Η έγκριση της συγκρότησης και η διάλυση της ομάδας/δεξαμενής σκέψης γίνεται από το Πανελλαδικό, μετά από εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής.

 
Άρθρο 22
Τροποποίηση του καταστατικού.

Το καταστατικό του κόμματος μπορεί να τροποποιηθεί από το Πανελλαδικό με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του.

 
Άρθρο 23
Έμβλημα του Κόμματος.

Είναι το σύμπλεγμα των γραμμάτων κάπα και ζήτα, που είναι τα αρχικά του τίτλου του, σε χρώματα γαλάζιο και πράσινο.


Αθήνα 3 Ιουνίου 2024.
Πανελλαδικό του Κόμματος για τα Ζώα.


Γίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr