Ευρώπη για τα ζώα και τη φύση: το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής οικοδόμησης
Την 9η Μαΐου εορτάζεται η «Ημέρα της Ευρώπης», προς τιμή της «Διακήρυξης Σουμάν», η οποία έθεσε πριν εβδομήντα ακριβώς χρόνια τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πιο ενδιαφέροντος πολιτικού εγχειρήματος της σύγχρονης εποχής.
Η ΕΕ θέλει να είναι μια κοινότητα αξιών όπως η ειρήνη, η ευημερία, τα δικαιώματα, η υποστήριξη των πιο αδύναμων, η δικαιοσύνη.
Η ΕΕ έχει επίσης διατυπώσει υψηλές φιλοδοξίες όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων. Υπάρχουν νομικές πρόνοιες για τα άγρια ζώα, τα κατοικίδια, τα ζώα εκτροφής. Ενστερνίστηκε μάλιστα από το 1998 τις λεγόμενες «πέντε ελευθερίες» για τα ζώα: ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, από την καταπόνηση, από τους τραυματισμούς και τις ασθένειες, από τον φόβο και την ψυχική ταλαιπωρία και ελευθερία για φυσιολογική συμπεριφορά.
Δυστυχώς όμως, τα ζώα στην Ευρώπης συνεχίζουν να μαρτυρούν, στον βωμό, ως επί το πλείστον, ισχυρών οικονομικών συμφερόντων: τα κάτεργα της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, οι μακρές μεταφορές ζώων σε άθλιες συνθήκες, η εισβολή των ανθρώπων σε οικοσυστήματα και βιοτόπους της άγριας ζωής, το εμπόριο των ζώων και η χρήση τους για διασκέδαση συνεχίζονται.
Πρόσφατα, δύο φορτηγά πλοία (Καρίμ Αλάχ και Ελμπέικ) απέπλευσαν από την Ισπανία και περιφέρονταν ανεξέλεγκτα επί τρεις μήνες στη Μεσόγειο με δυόμισι χιλιάδες βοοειδή, που εντέλει δολοφονήθηκαν στο όνομα της «δημόσιας υγείας». Ταυτόχρονα, η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσε τη μεταφορά ζώων με πλοία. Συμπεραίνεται κάτι από αυτή την σύμπτωση γεγονότων: όπως και σε άλλα μέτωπα, έτσι και στην ευημερία των ζώων, η Ευρώπη χάνει έδαφος στην παγκόσμια σκηνή.
Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, το Κόμμα για τα Ζώα και τα δώδεκα ακόμα αδελφικά μας κόμματα της Πολιτικής Φιλοζωίας που λειτουργούν στην ΕΕ, καλούμε όλους όσοι συμμετέχουν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, να τιμήσουν το άρθρο 13 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ που τους δεσμεύει «να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τους», σε όλες τις αποφάσεις τους, «την καλή διαβίωση των ζώων, ως συναισθανόμενων πλασμάτων».
Είναι προφανές πως η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είναι η ώρα να επιλέξει εάν θα συνεχίσει να λειτουργεί ως λομπίστας της κτηνοτροφίας και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ή θα στραφεί στο μέλλον: στην απελευθέρωση των ζώων, στη φυτοφαγική μετάβαση και στον οικολογικό μετασχηματισμό.