Η προετοιμασία κατά των επιδημιών απαιτεί κοσμοϊστορικές αλλαγές υπέρ των ζώων και της φύσης
Ο σημερινός εορτασμός της «Διεθνούς Ημέρας της Προετοιμασίας κατά των Επιδημιών» υπογραμμίζει ορισμένα συμπεράσματα και επιτάσσει συγκεκριμένες πολιτικές αλλαγές.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως «ο άνθρωπος έχει εξαπολύσει πόλεμο ενάντια στη φύση». Οι πανδημίες του 21ου αιώνα (αυτές που προϋπήρξαν του COVID-19, αλλά και οι επερχόμενες), εντάσσονται στα «αντίποινα της φύσης» στις εχθροπραξίες της ανθρωπότητας εναντίον της. Το τέλος αυτού του ανταγωνισμού, εφόσον συνεχιστεί, είναι επίσης προκαθορισμένο: όπως είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, αυτός ο «πόλεμος κατά της φύσης» εντέλει θα αποδειχθεί «αυτοκτονικός» για την ανθρωπότητα.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η ανθρωπότητα χρειάζεται να στραφεί στην πρόληψη των επιδημιών. Καλούμαστε δηλαδή, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεχέσους, «να σπάσει ο κύκλος από τον πανικό στην αδιαφορία». Με κλάσμα των χρημάτων που δαπανούμε για την τιθάσευση των πανδημικών κρίσεων θα μπορούσαμε να είχαμε εξασφαλίσει το ζητούμενο, την κοινή υγεία των ζώων, της φύσης και των ανθρώπων.
Εάν παίρναμε στα σοβαρά αυτά τα επιστημονικά συμπεράσματα, θα έπρεπε να στρέψουμε τα βέλη μας όχι κατά της φύσης, αλλά κατά της Κλιματικής Κρίσης, της μείωσης της βιοποικιλότητας και της σπατάλης των φυσικών πόρων.
Θα έπρεπε κοντολογίς να εξαπολύσουμε πόλεμο κατά των δύο πυλώνων της αυτοκαταστροφής μας: των ορυκτών καυσίμων και της κτηνοτροφίας.
Θα έπρεπε να σταματήσουμε να επιδοτούμε αυτές τις δραστηριότητες και να τιμολογήσουμε δίκαια όλες τις υπηρεσίες και τα αγαθά, συμπεριλαμβάνοντας το κλιματικό, περιβαλλοντικό και υγειονομικό τους κόστος. Να αντιληφθούμε πως τα ζώα έχουν δικαιώματα, η βιοποικιλότητα έχει αξία, ο άνθρωπος ή θα συμβιώσει με το περιβάλλον του ή θα αφανιστεί από αυτό.
Τα κατεστημένα κόμματα θεωρούν πως η πολιτική περιορίζεται σε μια μικρή, περίκλειστη σφαίρα, στην οποία υπάρχουν μόνο άνθρωποι και όπου μόνο το παρόν έχει σημασία. Η οπτική τους είναι πολύ στενή και πολύ κοντή -και μας οδηγεί στην καταστροφή. Εάν δεν σπάσουμε τα όρια αυτής της ξεπερασμένης πολιτικής φιλοσοφίας, δεν έχουμε μέλλον.
Αυτός είναι ο λόγος που τον 21ο αιώνα δημιουργούνται παντού κόμματα της Πολιτικής Φιλοζωίας. Το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα εκπροσωπεί την Ελλάδα σε αυτό το διεθνές πολιτικό κίνημα για τα ζώα, τη φύση και τους ανθρώπους. Θέτουμε τα πολιτικά ζητήματα ολιστικά. Συμπεριλαμβάνουμε στις πολιτικές μας αποφάσεις όλα τα ζώα και τη φύση. Συνεκτιμούμε τις συνέπειες των σημερινών αποφάσεων στο μέλλον. Εκπροσωπούμε τη μοναδική εναλλακτική πρόταση στην κατεστημένη πολιτική, τη μόνη που μας εξασφαλίζει κάποιο μέλλον, τη μόνη που έχει κάποιο νόημα.
Αναδημοσιεύσεις
• Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ΕΙδήσεων