Με τους Πράσινους και τους Πειρατές στις εκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Με σημαντική πλειοψηφία (22 υπέρ, 2 κατά), το Πανελλαδικό του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα (ΚΓΤΖ) αποφάσισε στη συνεδρίασή του της Παρασκευής 19/8/2022 να συνεργασθεί το φιλοζωικό κόμμα εκλογικά με τους Πράσινους, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας και άλλες/άλλους -προσωπικότητες και φορείς του οικολογικού και φιλοζωικού χώρου.
ΟΙ εκπρόσωποι του ΚΓΤΖ υπογραμμίζουν πως χάρη σε αυτή τη συνεργασία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα:
• θα παρουσιασθεί η Φιλοζωία ως αυτόνομο πολιτικό πρόταγμα στις εκλογές και
• οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να κρίνουν, σαν κεντρικές πολιτικές επιλογές, την Απελευθέρωση των Ζώων και τη Φυτοφαγική Μετάβαση.
Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Πανελλαδικού του ΚΓΤΖ:
Πολιτική θέση
1. Το Κόμμα για τα Ζώα (ΚΓΤΖ) θα συμμετέχουμε στις επόμενες εκλογές. Ιδρυθήκαμε για να φέρουμε τη φωνή των ζώων στην κεντρική πολιτική σκηνή και αυτό θα κάνουμε.
2. Στόχος μας στις εκλογές είναι η εκλογή βουλευτών για τα ζώα, ως εκπροσώπων του Κόμματος για τα Ζώα.
3. Αποφασίζουμε τη συνεργασία μας με τον συνασπισμό των Πράσινων (ΠΡΑ) και του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας (ΚΠΕ) και προσωπικοτήτων και συλλογικοτήτων από τον οικολογικό και φιλοζωικό χώρο (όπως π.χ. την «Οικολογική Συμμαχία», ΟΣ).
4. Όσο αφορά τους Οικολόγους Πράσινους (ΟΠ) αυτό το κόμμα, ως κυβερνητικός εταίρος το 2015-19, συμμετείχε ενεργά στην εχθροζωική και αντιπεριβαλλοντική κυβερνητική πολιτική εκείνης της περιόδου. Μπορούμε να συνεργασθούμε με τους ΟΠ μόνο εάν αποστασιοποιηθούν πολιτικά από τα κυβερνητικά τους πεπραγμένα και υιοθετήσουν, αυτοκριτικά, ολοκληρωμένες φιλοζωικές θέσεις.
5. Το ΚΓΤΖ θα συνεργασθούμε με φορείς που δέχονται πως το σύνολο της Πολιτικής Απόφασης του Β’ Συνεδρίου μας είναι συμβατό με το πολιτικό πρόγραμμα του συνδυασμού και τα μέλη του ΚΓΤΖ θα το υποστηρίζουν, προεκλογικά και μετεκλογικά. Παράλληλα με το συμφωνημένο κοινό πολιτικό πλαίσιο, που θα προβάλλεται στην κοινή εκστρατεία.
6. Το ΚΓΤΖ θα συμμετέχει στη συνεργασία ως αυτόνομος πολιτικός χώρος. Με δική μας καμπάνια, δικά μας διλήμματα, δικούς μας υποψήφιους, το όνομα και το έμβλημά μας ξεκάθαρα στο ψηφοδέλτιο και αυτόνομη πορεία μετά τις επαναληπτικές εκλογές εάν αυτές γίνουν σε διάστημα μικρότερο του τριμήνου από εκείνες που θα γίνουν με απλή αναλογική.
7. Η όποια συνεργασία οφείλει να έχει στον τίτλο της τον όρο «Φιλοζωία». Στον τίτλο μπορεί να αποτυπώνεται η ταυτότητα άλλων εταιρικών σχημάτων, αλλά ως διακριτή συνιστώσα (π.χ. Πράσινοι / Φιλοζωία-Οικολογία). Η Φιλοζωία θα αποτυπώνεται και στο έμβλημα του κοινού συνδυασμού.
Τεχνικά ζητήματα
8. Διεκδικούμε να έχουμε συμμετοχή με δύο τουλάχιστο στελέχη μας ή/και ανεξάρτητους του φιλοζωικού χώρου στην «ηγετική» εξάδα του συνδυασμού (τις/τους δύο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, τις/τους δύο επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τις/τους δύο εκπροσώπους τύπου).
9. Η στελέχωση αυτών των θέσεων προτείνουμε να γίνει ως εξής: κάθε σχήμα που συμμετέχει στον συνδυασμό προτείνει τα στελέχη που επιθυμεί. Όλα κρίνουν την κάθε υποψηφιότητα ως Πολύ Θετική (+2), Μάλλον Θετική (+1), Μάλλον Αρνητική (-1), Πολύ Αρνητική (-2). Το άθροισμα των ψήφων κάθε σχήματος θα πρέπει να έχει θετικό πρόσημο. Εκλέγονται για κάθε θέση όποια/όποιος έχει τις περισσότερες θετικές προτιμήσεις.
10. Ο συνδυασμός διευθύνεται από Συντονιστικό, με την παρουσία στελεχών των Πράσινων, της ΟΣ, του ΚΓΤΖ, του ΚΠΕ και ανεξάρτητους.
11. Προτείνουμε η στελέχωση αυτών των θέσεων να γίνει ως εξής: κάθε σχήμα να προτείνει τα στελέχη που επιθυμεί. Όλα τα σχήματα (ΚΓΤΖ, ΚΠΕ, ΟΣ, ΠΡΑ) θα κρίνουν την κάθε υποψηφιότητα ως Πολύ Θετική (+2), Μάλλον Θετική (-1), Μάλλον Αρνητική (-1), Πολύ Αρνητική (-2). Το άθροισμα των ψήφων κάθε σχήματος θα πρέπει να έχει θετικό πρόσημο. Εκλέγονται για κάθε θέση όποια/όποιος έχει το μεγαλύτερο άθροισμα.
12. Ζητούμε ο κατά νόμο αρχηγός του ψηφοδελτίου (που φέρει και τα προνόμια της υποψηφιότητας σε τρεις περιφέρειες, της κατ’ εξαίρεση εκλογής χωρίς σταυροδοσία κ.λπ) να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής, με έντονη φιλοζωική δραστηριότητα, χωρίς έντονη κομματική ταυτότητα με κανένα σχήμα.
13. Ζητούμε τυχόν χρηματοδότηση να κατανεμηθεί με έναν αλγόριθμο, στον οποία θα βαρύνει η χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας, οι σταυροί που θα λάβουν οι υποψήφιοι κάθε κόμματος και ο αριθμός των υποψηφιοτήτων από κάθε φορέα.
14. Το Πανελλαδικό αναθέτει στους Σωτήρη Βιώνη, Νταϊάνα Βουγέση, Νίκο Δρίγκα, Ελένη Κλήμη, Γιάννη Κοσμάτο, Βάσω Λεβεντάκου, Μαργαρίτα Μανούσου, Δημήτρη Πέτρου, Άννα Πλειώνη-Ζηλφίδου, Νίκο Ράπτη, Ειρήνη Ρουχωτά, Μαρία-Αστραδενή Σκούρτα, Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου, Μυρτώ Τζώρτζου, Γιώτα Τσιριμώκου να πραγματοποιούν τις επαφές με τους άλλους πολιτικούς χώρους.