animalpolitics.gr
Όροι Χρήσης Είσοδος ή Δημιουργία λογαριασμού Wishlist
Να σταματήσουν τώρα οι ζωοθυσίες

Να σταματήσουν τώρα οι ζωοθυσίες

  


Ενώ προχωράμε στον 21ο αιώνα, εξακολουθούν να υφίστανται στην Ελλάδα πανηγύρια στα οποία καταστρατηγείται κάθε έννοια δικαιώματος των ζώων. Από την άνοιξη και προχωρώντας στο καλοκαίρι, μέχρι και ζωοθυσίες εξακολουθούν να γίνονται σε πολλά μέρη της Ελλάδας!

Αυτό το άγος πρέπει να σταματήσει.

Στον Μανταμάδο της Λέσβου, κάθε άνοιξη γίνεται μεγάλο πανηγύρι προς τιμή του τοπικού προστάτη αγίου, του «Ταξιάρχη».  Την παραμονή της γιορτής πραγματοποιείται μαζική ζωοθυσία, που περιλαμβάνει κυρίως έναν ταύρο, αλλά και αρνιά, κατσίκια κ.ά.

Οι πιστοί συμπεριφέρονται στο αίμα του ταύρου όπως στο αγίασμα: το σφουγγίζουν με μικρά βαμβάκια με τα οποία χαράσσουν στο πρόσωπο και στα χέρια τους το σύμβολο του σταυρού. Στη συνέχεια, κρατούν το αίμα του ζώου ως φυλακτό!

Έχει προηγηθεί η διαπόμπευση του ταλαιπωρημένου, πανικόβλητου και συνήθως δεμένου (παστουρωμένου) ζώου στο χωριό και ο άγριος σφαγιασμός του μπροστά στα μάτια εκατοντάδων κατοίκων και τουριστών, ακόμα και μικρών παιδιών. Δεν λείπει φυσικά ο «δίσκος» για τα χρήματα των πανηγυριστών και οι δεκάδες μικροπωλητές.

  


Εικόνες τραγικές, απόκοσμες, φρικτές:  θυσίες, αίματα, άγρια και παράνομη κακοποίηση ζώων, δεισιδαιμονίες…  Η προϊστορία αναβιώνει τις χειρότερες στιγμές της στη σημερινή Ελλάδα!

Η ζωοθυσία θεωρείται βαρύ πλημμέλημα βάσει του -ισχύοντος δήθεν- νόμου «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρήση για κερδοσκοπικό σκοπό». Η περιφορά, η ταλαιπωρία και η διαπόμπευση του ταύρου είναι καταφανώς παράνομη, ενώ οι σφαγές ζώων επιτρέπονται μονό στα σφαγεία, με συγκεκριμένες διαδικασίες.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η νομικός Κατερίνα Τσέρτου με τη συμπαράσταση πολλών φιλόζωων, αγωνίζεται να τηρηθεί ο Νόμος  και να σταματήσουν αυτά τα  βάρβαρα έθιμα.

«Η  Λέσβος είναι το νησί της Σαπφούς, του Αλκαίου και τη λυρικής ποίησης. Του Ελύτη, του Μυριβήλη, του Τεριάντ, του Θεοφίλου. Τη θέλουμε πρωτοπόρα στον πολιτισμό, όχι στη βαρβαρότητα και στον πρωτογονισμό» δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Κόμματος για τα Ζώα στο Βόρειο Αιγαίο Τόλης Μάτας.
 

  


Και η Εκπρόσωπος του Κόμματος για τα Ζώα Γκιζέλα Μαγκλή, που συμμετέχει εδώ και καιρό στον αγώνα για την κατάργηση των ζωοθυσιών, συμπληρώνει: «Ως Κόμμα για τα Ζώα καλούμε τις αρμόδιες δικαστικές και πολιτικές αρχές να τηρήσουν τη νομοθεσία και να σταματήσει κάθε ζωοθυσία στην Ελλάδα! Επιτέλους, να αντιληφθούμε πως τα ζώα έχουν δικαιώματα. Είναι απαράδεκτο να συντηρούμε στον τόπο μας βασανιστήρια, κακοποιήσεις, δημόσιες σφαγές  θεωρώντας τα στοιχεία πολιτισμού και πίστης!  Το αίμα των ζώων δεν είναι φυλακτό».

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Κατερίνας Τσέρτου, που την ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία!

Αναδημοσιεύσεις:
• Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ΕιδήσεωνΓίνε Μέλος ή Φίλος Σήμερα

Υποστήριξε ενεργά το κόμμα για τα ζώα, πάρε αποφάσεις, ανάλαβε δράση.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ
Back To Top
animalpolitics.gr