Τρίτη προσυνεδριακή συνάντηση: συζήτηση για το σχέδιο πολιτικής απόφασης
Την Τετάρτη 23/12/2020 το βράδυ, από τις 6 έως τις 8, έγινε στην πλατφόρμα zoom η τρίτη προσυνεδριακή μας συνάντηση, με θέμα μια πρώτη συζήτηση» του σχεδίου πολιτικής απόφασης με τίτλο «65 σημεία για την Πολιτική Φιλοζωία».
Της εισήγησης προηγήθηκαν ανακοινώσεις για την πορεία του Συνεδρίου, που αφορούσαν την εκλογή του νέου μας προσωρινού «Πανελλαδικού 0» και την κυκλοφορία του περιοδικού Greek Vegan Magazine με αφιέρωμα στο κόμμα μας.
Ανακοινώθηκαν επίσης δύο σπουδαίες ειδήσεις:Α. Μεγάλη πολιτική εκδήλωση του Κόμματος για τα Ζώα με τη Μαριάν Τίμε
Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 θα διοργανωθεί στην πλατφόρμα zoom μεγάλη πολιτική εκδήλωση του Κόμματος για τα Ζώα με την Μαριάν Τίμε, που ήταν επί δεκαεπτά χρόνια ηγέτιδα του αδελφικού μας ολλανδικού κόμματος (PvdD) και μέλος του ολλανδικού κοινοβουλίου από το 2006 έως το 2019 και εξακολουθεί να παραμένει το διεθνώς πιο προβεβλημένο πρόσωπο του διεθνούς μας πολιτικού κινήματος για τα ζώα, τη φύση και τους ανθρώπους. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Μαριάν επικοινωνεί με το ελληνικό κοινό.
Β. Άνοιξε ο κατάλογος των υποψηφίων για τους Θεσμούς του κόμματος
Άνοιξε την Τετάρτη 23/12/2020 το βράδυ ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές στο Πανελλαδικό, το Συντονιστικό και τους Επικεφαλής του κόμματός μας, που θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 20/1/2021 το μεσημέρι, έως την Κυριακή 24/1/2021 την ίδια ώρα.
Ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων θα κλείσει την Τρίτη 19/1/2021, στις 12 το μεσημέρι.
Γ. Οι επόμενες συναντήσεις μας
Το επόμενο διάστημα θα διοργανωθούν δέκα συναντήσεις μας σε μικρές ομάδες, ούτως ώστε να εκφραστούμε όλες και όλοι και να γνωριστούμε καλύτερα. Θα οργανωθούν έξι συναντήσεις σε απογευματινές ώρες, δύο σε πρωινές και δύο σε βραδινές ώρες. Όλα τα μέλη του κόμματος θα προσκληθούν προσωπικά.
Δ. Συζήτηση για το σχέδιο πολιτικής απόφασης
Στη συνέχεια έγινε η συζήτηση για το σχέδιο απόφασης του συνεδρίου μας, με τίτλο «65 σημεία για την Πολιτική Φιλοζωία». Το κείμενο κρίθηκε γενικά θετικά και ήταν γενική η εντύπωση πως μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη προσυνεδριακή μας συζήτηση. Διατυπώθηκαν όμως και τεκμηριωμένες ενστάσεις για ορισμένα σημεία του, όπως:
ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΑ ΖΩΑ
♦ Από πολλούς συμμετέχοντες διατυπώθηκε η ένσταση πως όσον αφορά τα πειράματα στα ζώα οι διατυπώσεις πρέπει να είναι πολύ πιο απορριπτικές και να προσεχθούν ορισμένα τεχνικά σημεία (π.χ. η έννοια του όρου «θανατηφόρες ασθένειες») που χρησιμοποιούνται καταχρηστικά στο κείμενο.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
♦ Η Βιολέττα Βάλτσικ επισήμανε πως το κορυφαίο ζήτημα όσον αφορά την νομική υπόσταση των ζώων στην χώρα μας είναι η ταύτισή τους με «πράγματα» στον αστικό κώδικα. Ο Δημήτρης Μαύρος συμφώνησε, αλλά τόνισε πως η τροποποίηση του αστικού κώδικα είναι μια δύσκολη διαδικασία. Η Χριστίνα Παπή μας πληροφόρησε πως η «Συνθήκη του Άμστερνταμ» από το 1997 συστήνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να μην αντιμετωπίζουν νομικά τα ζώα σαν αντικείμενα, αλλά σαν ενσυναίσθητα όντα που είναι φορείς δικαιωμάτων.
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
♦ Τη συνέλευση απασχόλησε το ζήτημα της ίδρυσης αστυνομίας των ζώων, για την οποία ο Αλέξης Μαντζώρος τόνισε πως θα ήταν μεγάλο λάθος τυχόν ίδρυση ενός αποκομμένου σώματος για την αστυνόμευση των παραβάσεων των κανόνων ευζωίας των ζώων. Η Λυδία Ψιλοβίκου-Κέιβ τόνισε πως αυτή είναι η γενική κατεύθυνση στα κράτη με αναπτυγμένη φιλοζωική ευαισθησία. Θεωρήθηκε πως θα πρέπει να τονίζεται στο κείμενο πως αυτό το σώμα θα πρέπει να εντάσσεται στην ΕΛΑΣ, αλλά να στελεχώνεται από εξειδικευμένα στελέχη.
♦ Όσον αφορά τη δικαιοσύνη, η Βιολέττα Βάλτσικ διατύπωση τη γνώμη πως στο κείμενο θα πρέπει να αναφέρεται ο διορισμός ειδικού Εισαγγελέα για τα Ζώα, που αντιστοιχεί πληρέστερα με τη διάρθραση της δικαστικής εξουσίας στην χώρα μας.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΑ ΖΩΑ
♦ Μετά από ζωηρή συζήτηση, συμφωνήθηκε η ανάγκη να υπάρχουν σε κάθε Δήμο μόνιμες και εφημερεύουσες διαρκώς δομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα ζώα, στις οποίες οι υπηρεσίες να παρέχονται δωρεάν, και να χρηματοδοτούνται από ένα ασφαλιστικό σύστημα ανάλογο με αυτό που έχουν οι άνθρωποι. Ο σημερινός κανονισμός για τα Δημοκτικά Κυνοκομεία χαρακτηρίστηκε «σουρωτήρι» που οδηγεί στη σημερινή άθλια κατάσταση, και πρέπει να καταργηθεί.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
♦ Οι Άννα Γαλάνη και Ειρήνη Ρουχωτά εντόπισαν την απουσία κάθε αναφοράς στην εκπαίδευση στο κείμενο. Η εκπαίδευση όμως είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την εμπέδωση των φιλοζωικών αισθημάτων στους πολίτες από την νεαρή τους ηλικία.
ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΎΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Της ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ
♦ Σχετικά με τη χρηματοδότηση της φιλοζωικής πολιτικής η Βιολέττα Βάλτσικ πρότεινε να έχουν οι πολίτες το δικαίωμα να επιλέγουν τι θα χρηματοδοτεί μέρος των φόρων τους, όπως συμβαίνει με πολλά αναπτυγμένα κράτη.
♦ Η Χριστίνα Παπή αναφέρθηκε στην ανάγκη να τεθεί ένα μόνιμο κατώτατο όριο επί του προϋπολογισμού που θα κατευθύνεται στη φιλοζωική πολιτική.
ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ
♦ O Ιωάννης Κοσμάτος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει στο κείμενο μια εκτενής αναφορά στη σημασία της άγριας ζωής και της ανάγκης προστασίας της βιοποικιλότητας.
Το κείμενο θα ξαναγραφτεί υπό το φως των παρατηρήσεων αυτών και θα παρουσιαστεί στην συνάντηση του Πανελλαδικού, την Κυριακή 27/12/2020. Στη συνέχεια θα αποσταλεί σε όλα τα μέλη, ενόψει των συναντήσεων της επόμενης εβδομάδας.
Σύνταξη πρακτικών: Νίκος Ράπτης